1. Perfecționarea și eficientizarea sistemului de producere și mentinere a materialului săditor pomicol din categoriile biologice superioare (PREBAZĂ, BAZĂ și CERTIFICAT).
Acest obiectiv are ca scop creșterea competitivității agenților economici care desfășoară activități de producere a materialului săditor « certificat » în România. Activitatea desfășurată în ultimii ani a permis :
-
Implementarea standardelor OEPP și a directivelor europene în domeniul obţinerii materialului săditor din categoriile biologice superioare, la specia prun, în premieră în România (http://www.actahort.org/books/981/981_79.htm ). Rezultatele au permis certificarea la categoria:
-
PREBAZĂ (virus free) a 21 soiuri (Iulia, Matilda, Geta, Zamfira, Ivan, Dani, Doina, Romaner, Elena, Jubileu 50, Flora, Renclod Althan, Stanley, Anna Spath, Carpatin, Agent, Gras ameliorat, Minerva, Centenar, Andreea și Delia) şi un portaltoi (BN 68). Materialul PREBAZĂ a fost utilizat ca precursor pentru obținerea de material Bază care, la rându-i, este utilizat pentru înfiinţarea de plantaţii mamă furnizoare de ramuri altoi.
-
-
Extinderea activităţii de obţinere a materialului de înmultire din categoriile biologice superioare la speciile măr, cireş şi vişin, reuşindu-se recent certificarea la categoria PREBAZĂ (virus tested) :
-
-
12 soiuri de măr (Florina, Bistrițean, Auriu de Bistrița, Aura, Starkprim, Goldprim, Alex, Doina, Dany, Ionaprim, Salva și Generos).
-
10 soiuri de cireș (Germersdorf, Timpurii de Bistrița, Jubileu 30, Uriașe de Bistrița, Rubin, Ana, Someșan, Roze, Iva și Roșii de Bistrița).
-
3 soiuri de vișin (Ilva, Engleze timpurii și Crișana).
-
Materialul Prebază este conservat în biodepozitar și utilizat ca precursor pentru producerea de noi plante Bază.