PRUN BN 68
Sinonime: nu are
Origine: Selecţie clonală individuală din soiul ISKRA
Autorii: Nicolae Minoiu, Doina Vlădianu (2001)
Răspândire: În România.
Vigoarea proprie: Mai redusă decât corcoduşul, pomii fiind semiviguroşi.
Aspectul semincerului: Coroana globulos deschisă,se caracterizează prin creştere mai redusă, rodeşte pe buchete de mai şi ramuri de rod mijlocii, lăstarii anuali sunt de culoare maronie, netezi, fără spini.
Perioada înfloritului: Înflorirea are loc în aprilie, concomitent cu soiul De Bistriţa, Roşior, Mont Royal, durata înfloritului este 10 zile. Este parţial autofertil.
Rezistenţa la factorii de mediu:
Este rezistent la ger, la temperaturi de -32 ˚C atât mugurii floriferi cât şi lăstarii nu au fost afectaţi. Rezistenţa la îngheţurile de primavară este bună, nu au fost semnalate pierderi de flori sau muguri. Rezistenţa la secetă este similară cu a portaltoilor generativi Buburuz, Renclod verde. Este rezistent la excesul temporar de umiditate.In condiţii de tratamente fitosanitare obişnuite este rezistent la Polystigma rubrum ,Monilia laxa, Coryneum beijerinkii, Xanthomonas campestris, tolerant la acarieni.
Producţia de fructe pe semincer
Producţia de fructe : 28 kg/pom, intrarea pe rod se realizează în anul V de la plantare.
Fructele sunt de mărime mijlocie (14-18 g) , de formă ovală, galben portocaliu, roşietic în partea însorită, cu pulpa neaderentă la sâmbure şi cu 14-15 % SU.
Epoca de coacere a fructelor este la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie.
Aspectul şi mărimea seminţelor/sâmburilor
Sâmburi la 1 kg: 1.250 buc . Greutatea absolută a 1.000 sâmburi 800 g
Necesarul de zile de postmaturare Germinaţia sâmburilor: 54 %
Sistemul radicular al puieţilor
Portaltoiul BN 68 este puţin pretenţios la condiţiile de sol, însă ii
convin terenurile fertile.Se dezvoltă bine şi pe un podzol mai greu, argilos.
Compatibilitatea cu soiuri în pepinieră şi livadă:
In pepiniera este compatibil la altoire cu soiurile Vinete româneşti, Vinete de Italia, Silvia, si majoritatea soiurilor din sortiment .
Influenţa asupra vigorii şi productivităţii soiurilor în livadă:
Imprimă vigoare mai mică decât corcoduşul şi productivitate mult mai mare. Astfel, în primii 5 ani de rod producţia soiului De Bistriţa altoit pe BN 68 a fost cu 44 % mai mare, iar vigoarea pomilor cu 20 % mai mică comparativ cu portaltoiul corcoduş.
Drajonatul în livadă:
In livadă portaltoiul BN 68 nu drajonează.
Recomandări: Portaltoiul BN 68 este putin pretenţios la condiţiile de sol, însă ii convin terenurile fertile. Portaltoiul BN 68 se dezvoltă bine şi pe un podzol greu, argilos.