ZAMFIRA
Sinonime: BN 4 / 3 – 80
Origine: obţinut la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrita prin încrucişarea soiurilor Anna Spath x Renclod Althan, omologat în anul 2005.
Autori : N. Minoiu, I. Zagrai
Fructul
Mărime: mare (45 g).
Formă: globuloasă, asemănătoare genitorului patern.
Epiderma: marmorată, cu un mozaic de culori, predominant violetă, acoperită cu pruină abundentă.
Peduncul: scurt, de grosime mijlocie.
Pulpa: de culoare galbenăverzuie, fermă, suculentă,
conţinut în zahăr şi aciditate mijlocie, cu gust plăcut aromat.
Sâmbure : uşor detaşabil de pulpă şi cu pondere redusă în greutatea fructului.
Pomul
● pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana invers
piramidală, precoce, rodeşte pe formaţiuni fructifere de tip spur; ramura de un an este de lungime şi grosime mijlocie, cu număr redus de lenticele şi pubescenţă foarte slabă; frunza larg obovată, are poziţia oblică în sus în raport cu lăstarul, culoarea feţei superioare verde cu luciu mediu.
● prezintă rezistenţă de câmp la virusul Plum pox, rezistenţă la Taphrina pruni şi Stigmina carpophyla; toleranţă la Polystigma rubrum şi uşoară sensibilitate la Monilinia laxa în anii ploioşi.
● soi parţial autofertil, cu epoca de înflorire mijlocie.
Polenizatori recomandaţi: Anna Spath, Stanley, Renclod Althan.
Epoca de coacere: prima decadă a lunii septembrie.
Producţie şi utilizare
Caractere agronomice : distanţa de plantare la folosirea corcoduşului ca portaltoi este 4 x 5m.
Utilizare : fructe de calitate, recomandate Pentru consum în stare proaspătă şi industrializare.