DELIA
Sinonime: BN 6 / 283
Origin : obţinut prin încrucişare intre Vânăt de Italia x Anna Spath la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, omologat în anul 2002.
Autori : I. Ivan, Raveca Balaci, N. Minoiu
Fructul
Mărime: mijlocie (28 - 33 g).
Formă: ovoidală, aproape regulată.
Epidermă: mijlociu de groasă, de culoare albastră, acoperită cu pruină.
Peduncul: scurt şi de grosime medie.
Pulpa: de culoare galbenă, mijlociu de fermă şi de suculentă, fibroasă, cu gust, dulce, foarte bun; conţine în medie 22,8% S.U totală, 12,9 % glucide solubile, 0,60 % aciditate, 6,55 mg/100 gr. vitamina C.
Sâmbure : mic (3,9% din greutatea fructului) şi neaderent.
Epoca de coacere: prima decadă a lunii septembrie.
Pomul
● pomul este semiviguros, cu coroana piramidală şi ramuri de schelet garnisite cu formaţiuni de rod scurte; lăstarul de un an este de grosime mijlocie, de
culoare verde, cu nuanţă verde-violacee pe partea însorită; frunza este eliptică, cu vârful ascuţit şi baza în „U”; florile sunt mici cu petale alb-verzui.
● prezintă sensibilitate la PPV pe fruct şi toleranţă la Monilinia laxa.
● înflorire timpurie şi este parţial autofertil. Polenizatori: Silvia, Renclod Althan, Anna Spath, Stanley.
Producţie şi utilizare
Caractere agronomice: se recomandă pentru livezi intensive, în asociaţie cu soiurile polenizatoare
recomandate, în vederea asigurării fructificării.
Utilizare: fructe de calitate, destinate consumului în stare proaspătă şi deshidratării.