DANI
Sinonime: BN 4 / 88
Origine: obţinut la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa. prin încrucişarea soiurilor Tuleu Gras x Grase româneşti, omologat în anul 2004.
Autori : N. Minoiu, I. Zagrai, Raveca Balaci, Doina Vlădianu
Fructul
Mărime: mijlociu (28-30,0 g).
Formă: globuloasă.
Epidermă: de culoare albastră, acoperită cu pruină.
Peduncul: de lungime şi grosime medie.
Pulpa: galbenă-verzuie, fermă, de suculenţă medie; conţine în medie 10,3 % zahăr total, 0,59 % aciditate şi 5,15 mg/100 g produs proaspăt vitamina C.
Sâmbure: mic, semiaderent la pulpă.
Epoca de coacere: ultima decadă a lunii august, înaintea soiului Grase româneşti.
Pomul
● pomul este viguros, cu coroana piramidală largă şi
ramuri de schelet garnisite cu formaţiuni de rod scurte; lăstarul de un an este de grosime mijlocie, de culoare verde deschis, verde-roşiatică pe partea însorită; florile sunt mici cu petale alb-verzui.
● rezistent la infecţiile naturale cu PPV pe fructe, rezistent la hurlupi, la ciuruirea micotică şi bacteriană a frunzelor, tolerant la pătarea roşie a frunzelor.
● soiul este androsteril, cu înflorire târzie, cei mai indicaţi polenizatori sunt soiurile: Anna Spath, Hackman, Stanley, Renclod Althan, Grase româneşti.
Producţie şi utilizare
Caractere agronomice: se recomandă pentru livezi
intensive, în asociaţie cu soiurile polenizatoare recomandate, în vederea asigurării fructificării.
Utilizare: fructe de calitate superioară, destinate consumului în stare proaspătă şi deshidratării