BISTRIŢEAN
Sinonime : BN 3/119-3
Origine : obţinut la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa din combinatia Starkrimson x Prima, omologat în anul 2002.
Autori: I. Ivan, R. Balaci
Fructul
Mărime: mijlociu (160 g).
Formă: conic globuloasă.
Epidermă: culoarea de fond este galbenă, acoperită cu roşu sub formă de zone continui cu striuri pe toată suprafaţa.
Peduncul: lung şi de grosime medie.
Pulpa: galben-verzuie, fermă, cu textură şi suculentă medie, dulce.
Epoca de coacere: mijlocie spre semitarzie, ultima decadă a lunii septembrie –prima decadă a lunii octombrie.
Perioada de păstrare: în depozit până în luna decembrie.
Pomul
● pomul este de vigoare mijlocie, cu port vertical;
lăstarul de un an este subţire, cu internodii scurte şi număr mic de lenticele; rodeşte predominant pe ramuri de rod scurte şi mijlocii.
● este imun la atacul de Venturia inaequalis şi tolerant la Podosphaera leucotricha.
● perioada înfloritului este medie şi se polenizează cu
soiurile Prima, Florina, Starkrimson.
Producţie şi utilizare
Este un soi productiv realizând 18,7 t/ha în anul IX de la plantare, la o densitate de 1250 pomi/ha.
Caractere agronomice: se recomandă pentru livezi
intensive, altoit pe portaltoii M26 şi MM 106, la 4 x 2 m şi pentru livezi superintensive altoit pe portaltoiul M9 la distanţa de 4 x 1 m.
Utilizare: măr de calitate bună, destinat consumului în stare proaspătă.