AURIU DE BISTRIŢA
Sinonime : BN 5/37
Origine : obtint la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita din incrucisarea soiurilor Golden delicious x Parmain d’or, omologat in anul 1991.
Autori : I. Ivan, N. Minoiu, T. Palaghianu
Fructul
Mărime: mare (170 - 200 g).
Formă: sferică, simetrică, caliciu mare, deschis, cavitate pedunculară largă.
Epidermă: culoare de fond galben – aurie, iar cea de acoperire roz pe partea însorită.
Peduncul: lung, de grosime medie.
Casa seminală: mare.
Pulpa: galbenă, fermă, suculentă, dulce, fin acidulată,
cu aromă plăcută şi gust foarte bun.
Epoca de coacere: mijlocie, prima decadă a lunii septembrie.
Perioada de păstrare: în condiţii de depozit până în luna ianuarie.
Pomul
● pomul este semivi
guros până la viguros, cu ramuri de schelet solide; lăstarul de un an este gros cu multe lenticele; rodeşte predominant pe ramuri de rod
scurte şi mijlocii.
● tolerant la atacul de Venturia inaequalis şi Podosphaera leucotricha.
● înfloreşte târziu şi se polenizează cu soiurile: Florina, Jonathan, Golden Delicious.
Producţie şi utilizare
Este un soi productiv, realizând 20 t/ha în anul X de la plantare.
Caractere agronomice: se recomandă pentru livezi intensive, altoit pe portaltoii M26 şi MM 106.
Utilizare: măr de calitate foarte bună, destinat consumului în stare proaspătă.