URIAŞE DE BISTRIŢA

Sinonime : BN VII/ 3-2

Origine : incrucisare intre soiurile Hedelfinger x Germersdorf, efectuata la Staţiunea de Cercetare–Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, omologat în anul 1967.

Autori : I. Ivan

Fructul

Mărime: mare (8,3 g).

Formă: sferică până la ovosferică, simetric, cu o depresiune largă pe partea ventrală.

Epidermă: colorată în roşu, lucioasă cu striaţii sau pete mai deschise.

Peduncul: lung sau foarte lung de culoare verde deschis.

Pulpa: crocantă, suculentă, roşu închisă în jurul sâmburelui, dulce, uşor amăruie, armonios acidulată; conţine în medie 10,4-11,6% zahăr, 0,44-0,70%

aciditate şi 2,64 mg/100 g produs proaspăt vitamina C.

Sâmbure: mijlociu, neaderent la pulpă.

Epoca de coacere: tarzie, prima decadă a lunii iulie, la 5-6 zile după cea a soiurilor Hedelfinger şi Germersdorf.

 

Pomul

● pomul este de vigoare mare, creşte înalt, cu trunchi drept, cu coroana piramidală, neregulată; lăstarul de un an este relative gros, de culoare verde-măsliniu închisă, glabru; florile sunt mari, cu petale mari albe, gofrate cu marginile rotunjite, grupate câte 2-3 în buchete.

● prezintă rezistenţă bună la Monilia laxa şi la antracnoză (Blumeriella jaapii).

● înflorire târzie, cel mai indicat polenizator este soiul Bigarreau Dönissen.

 

Producţie şi utilizare

Intră pe rod în anul 5-6 de la plantare şi realizează producţii mari şi constante ( 8-9 t/ha).

Caractere agronomice: se comportă bine altoit pe cireş franc şi pe vişin, are productivitate bună.

Utilizare: fructe de calitate superioară, destinate consumului în stare proaspătă şi industrializării sub formă de compot.