TIMPURII DE BISTRIŢA
Sinonime : BN XXX/ 1-4
Origine : incrucisare între soiurile Bigarreau Donissen x Ramon Oliva, efectuata la Staţiunea de Cercetare–Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, omologat în anul 1978.
Autori : I. Ivan
Fructul
Mărime: mijlocie(5,0 g).
Formă: ovoid alungită.
Epidermă: colorată în roşu închis până la aproape negru la maturitate deplină.
Peduncul: de lungime şi grosime medie, de culoare verde-gălbuie.
Pulpa: semicrocantă, roşie, străbătută de vinişoare sângerii, suculentă, dulce; conţine în medie 9,5% zahăr, 0,66 % aciditate.
Sâmbure: relativ mare reprezentând 8,4% din greutatea fructului.
Epoca de coacere: timpurie, a II-a decadă a lunii iunie la 10 zile după cea a soiului Fruheste der Mark.
Pomul
● pomul este viguros, cu coroana globuloasă până la larg piramidală; lăstarul de un an este de lungime şi grosime medie, de culoare verde-roşietică; florile sunt mijlocii, cu petale albe, grupate câte 3-5 în buchet; rodeşte pe ramuri de rod lungi şi buchete de mai.
● prezintă sensibilitate laMonilia laxa şi toleranţă la antracnoză (Blumeriella jaapii).
● înflorire timpurie, cei mai indicaţi polenizatori sunt soiurile: Roşii de Bistriţa Negre de Bistriţa, Bigarreau Moreau.
Producţie şi utilizare
Intră pe rod timpuriu şi realizează producţii constante (8,5 t/ ha în anul 10 de la plantare).
Caractere agronomice : se comportă bine altoit pe cireş franc şi pe vişin.
Utilizare: fructe de calitate, destinate consumului în stare proaspătă.