SOMEŞAN

Sinonime : BN 14/8

Origine :obţinut la Staţiunea de Cercetare–Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, prin hibridarea soiurilor Hedelfinger x Ramon Oliva , omologat în anul 1994.

Autori : I. Ivan, N. Minoiu, R. Balaci, K. Pattantyus.

Fructul

Mărime: mijlocie (6,0 - 6,5 g).

Formă: alungită, aplatizată ventral.

Epidermă: culoare roşu purpuriu, lucioasă, rezistentă la crăpare.

Peduncul: de lungime şi grosime medie, de culoare verde – gălbuie.

Pulpa: semipietroasă, roşie, suculentă, fin acidulată; conţine în medie 11,2 % zahăr total, 0,47% aciditate.

Sâmbure: mijlociu (4,2% din greutatea fructului), aderent la pulpă.

Epoca de coacere: mijlocie, se înregistrează la începutul celei de a doua decade a lunii iunie.

 

Pomul

● pomul este de vigoare mijlocie, cu port etalat; lăstarul de un an este de lungime şi grosime medie, roşiatic; florile sunt mijlocii, cu petale albe, grupate câte 3 – 5 în buchet; rodeşte pe ramuri de rod mijlocii şi buchete de mai.

● prezintă toleranţă la Monilia laxa şi la antracnoză (Blumeriella jaapii).

● înfloritul, de intensitate medie, durează 10 – 14 zile, suprapunându-se cu al altor soiuri, interpolenizarea fiind perfect posibilă; necesită polenizatori ca: Roşii de Bistriţa, Negre de Bistriţa, Iva, Roze.

 

Producţie şi utilizare

Caractere agronomice: intră pe rod în anul IV de la plantare, rodeşte constant şi abundent (14,2 t/ha în anul XII de la plantare); se comportă bine altoit pe cireş franc şi pe vişin, se recomandă pentru a fi cultivat în nord–estul şi centrul Transilvaniei.

Utilizare: fructe de calitate foarte bună, destinate consumului în stare proaspătă.