ROZE
Sinonime : BN 3/1
Origine : obţinut la Staţiunea de Cercetare–Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, prin hibridarea soiurilor Hedelfinger x Bigarreau Donissen , omologat în anul 1994.
Autori : I. Ivan, N. Minoiu, R. Balaci, K. Pattantyus.
Fructul
Mărime: mijlocie (5,0 – 6,6 g).
Formă: aplatizată, uşor alungită.
Epidermă: culoare roşu orange, lucioasă.
Peduncul: scurt, de culoare verde - gălbui.
Pulpa: semipietroasă, gălbuie, cu suc incolor, fin acidulată.
Sâmbure: de mărime mijlocie (7,3% din greutatea fructului), neaderent la pulpă.
Epoca de coacere: mijlocie,la începutul celei de a doua decade a lunii iunie, concomitent cu a soiului Ramon Oliva.
Pomul
● pomul este de vigoare mijlocie, cu port etalat; lăstarul de un an este de lungime şi grosime medie, roşiatic; florile sunt mijlocii, cu petale albe, grupate câte 3 – 5 în buchet; rodeşte pe ramuri de rod mijlocii şi buchete de mai.
● prezintă toleranţă la Monilia laxa şi la antracnoză (Blumeriella jaapii).
● înfloritul este timpuriu, de intensitate medie, durează 10 – 14 zile, suprapunându-se cu cel al altor soiuri, interpolenizarea fiind perfect posibilă; necesită
polenizatori (ex.Roşii de Bistriţa, Negre de Bistriţa, Iva).
Producţie şi utilizare
Caractere agronomice: intră pe rod în anul IV de la plantare, rodeşte constant şi abundent (10,8 t/ha în anul X de la plantare).; se comportă bine altoit pe cireş franc şi pe vişin, se recomandă pentru a fi cultivat în nord–estul şi centrul Transilvaniei.
Utilizare: consum în stare prospătă şi industrializare sub formă de compot.