IVONA
Sinonime : BN 3/ 129
Origine : obţinut la Staţiunea de Cercetare–Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, prin hibridarea soiurilor Hedelfinger x Van , omologat în anul 2009.
Autori : I. Ivan, R. Balaci,I. Zagrai, L. Zagrai. I. Platon, A. Feştilă.
Fructul
Mărime: mijlociu
Forma: cordată
Fermitatea pulpei- crocantă
Epiderma: roşu orange, lucioasă, grosime medie, rezistentă la crăpare , pulpa gălbuie , sucul incolor
Pedunculul- verde gălbui, lungime şi grosime medie
Pulpa: galbuie, crocanta, suculentă, fin acidulată, conţine 8,7 % zahăr , aciditate medie.
Sâmburele - mărime mic, aderent , eliptic mijlociu
Maturarea - decadă a III-a a lunii iunie, concomitent cu soiul Uriaşe de Bistriţa
Pomul
● pomul este de vigoare mijlocie, cu port etalat; lăstarul de un an este de lungime şi grosime medie, roşiatic; florile sunt mari, cu petale albe, grupate câte 3-5 în buchet; rodeşte pe buchete de mai.
● prezintă toleranţă la Monilia laxa şi la antracnoză (Blumeriella jaapii)
● înflorire tarzie, cei mai indicaţi polenizatori sunt soiurile: Germesdorf, Stella, Donissen, Jubileu.
Producţie şi utilizare
Caractere agronomice: se comportă bine altoit pe cireş franc şi pe vişin.
Utilizare: fructe de calitate foarte bună, destinate consumului în stare proaspătă si industrializarii.