IVONA

Sinonime : BN 3/ 129

Origine : obţinut la Staţiunea de Cercetare–Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, prin hibridarea soiurilor Hedelfinger x Van , omologat în anul 2009.

Autori : I. Ivan, R. Balaci,I. Zagrai, L. Zagrai. I. Platon, A. Feştilă.

Fructul

Mărime: mijlociu

Forma: cordată

Fermitatea pulpei- crocantă

Epiderma: roşu orange, lucioasă, grosime medie, rezistentă la crăpare , pulpa gălbuie , sucul incolor

Pedunculul- verde gălbui, lungime şi grosime medie

Pulpa: galbuie, crocanta, suculentă, fin acidulată, conţine 8,7 % zahăr , aciditate medie.

Sâmburele - mărime mic, aderent , eliptic mijlociu

Maturarea - decadă a III-a a lunii iunie, concomitent cu soiul Uriaşe de Bistriţa

 

Pomul

● pomul este de vigoare mijlocie, cu port etalat; lăstarul de un an este de lungime şi grosime medie, roşiatic; florile sunt mari, cu petale albe, grupate câte 3-5 în buchet; rodeşte pe buchete de mai.

● prezintă toleranţă la Monilia laxa şi la antracnoză (Blumeriella jaapii)

● înflorire tarzie, cei mai indicaţi polenizatori sunt soiurile: Germesdorf, Stella, Donissen, Jubileu.

Producţie şi utilizare

Caractere agronomice: se comportă bine altoit pe cireş franc şi pe vişin.

Utilizare: fructe de calitate foarte bună, destinate consumului în stare proaspătă si industrializarii.