IVA
Sinonime: BN 12/73
Origine: obţinut la Staţiunea de Cercetare–Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, prin hibridarea soiurilor Hedelfinger x Ramon Oliva, omologat în anul 1994.
Autori : I. Ivan, N. Minoiu, R. Balaci, K. Pattantyus.
Fructul
Mărime: mijlocie (6,5 – 7,3 g).
Formă: aplatizată.
Epidermă: roşu purpurie, lucioasă, rezistentă la crăpare.
Peduncul: de lungime şi grosime medie, de culoare verde– gălbui.
Pulpa: semipietroasă, roşie, suculentă, cu gust dulce – acrişor; conţine în medie 11,4 % zahăr total, 0,54% aciditate.
Sâmbure: mijlociu (5,2% din greutatea fructului), neaderent.
Epoca de coacere: mijlocie, la începutul celei de a doua decade a lunii iunie, concomitent cu a soiului Ramon Oliva.
Pomul
● pomul este de vigoare mijlocie, cu port etalat; lăstarul de un an este de lungime şi grosime medie, roşiatic; florile sunt mijlocii, cu petale albe, grupate câte 3 – 5 în buchet; rodeşte pe ramuri de rod mijlocii şi buchete de mai.
● prezintă toleranţă la Monilia laxa şi la antracnoză (Blumeriella jaapii).
● înfloritul, de intensitate medie, se suprapune cu cel al altor soiuri, interpolenizarea fiind perfect posibilă; necesită polenizatori (ex.Roşii de Bistriţa, Negre de Bistriţa, Bigarreau Moreau, Roze).
Producţie şi utilizare
Caractere agronomice: intră pe rod în anul IV - V de la plantare şi realizează producţii mari şi constante (10,8 t/ha în anul X de la plantare), se comportă bine altoit pe cireş franc şi pe vişin, se recomandă pentru a fi cultivat în nord – estul şi centrul Transilvaniei.
Utilizare: este destinat pentru consum în stare proaspătă.