ANA
Sinonime : BN 34 /13
Origine : obţinut la Staţiunea de Cercetare–Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, prin hibridarea soiurilor Hedelfinger x Ramon Oliva, omologat în anul 1999.
Autori : I. Ivan, R. Balaci.
Fructul
Mărime: mijlocie (6,5 g).
Formă: sferic aplatizată.
Epidermă: colorată în roşu purpuriu, lucioasă.
Peduncul: de lungime şi grosime medie, de culoare verde gălbui.
Pulpa: semicrocantă,, roşie, suculentă, cu gust dulce-acrişor, foarte plăcut; conţine în medie: 12,7% zahăr total, 0,44 % aciditate.
Sâmbure: este mijlociu reprezentând 6,1% din greutatea fructului, aderent la pulpă.
Epoca de coacere : mijlocie, a-II-a decadă a lunii iunie
Pomul
● pomul este de vigoare mijlocie, cu port etalat; lăstarul de un an este de lungime şi grosime medie, roşiatic; florile sunt mijlocii, cu petale albe, grupate câte 3-5 în buchet; rodeşte pe ramuri de rod mijlocii şi buchete de mai.
● prezintă toleranţă la Monilia laxa şi la antracnoză (Blumeriella jaapii).
● înflorire timpurie, cei mai indicaţi polenizatori sunt soiurile: Roşii de Bistriţa, Negre d
e Bistriţa, Iva, Roze.
Producţie şi utilizare
Intră pe rod în anul 5-6 de la plantare şi realizează producţii mari şi constante (15,9 t/ha în anul XV de la plantare).
Caractere agronomice: se comportă bine altoit pe cireş franc şi pe vişin.
Utilizare: fructe de calitate foarte bună, destinate consumului în stare proaspătă.